Size anlatacağım aşk hikayesi bir çoğumuz başına gelen ve çözüm bulabilmek adına kapı kapı şifa aradığımız bir hikaye!

Bilindiği üzere tek bir çatı altında toplandı ailenin tüm bireyleri.Kolaylık ve eşitlik sağlamak içindi bu uygulama. Ailemizin adı Sosyal Güvenlik Kurumu, aile fertleri ise Sigorta, Bağ-kur, Emekli sandığı.

Sosyal güvenlik sistemi hem erkek hem de kadınlar için belli şartların karşılanmasıyla çift maaş imkânı tanıyan bir sistem.. Çift maaş imkânı da sadece emeklilere değil, dul ve yetimler için de sağlanıyor. Ancak çoğu kişi var olan hakkının peşinde koşarken yoruluyor ve hüsrana uğrayarak isyan çığlıkları atıyor.

En çok merak edilen sorular 'kim,kimden maaş alabiliyor' yada 'kim, kimden maaş alamıyor' oluyor. Vefat eden baba Sigortalı ise siz emekli Sandığı’na bağlı olmayacaksınız, vefat eden baba emekli sandığı ise siz sigortalı olmayacaksınız gibi bir dünya şart.. şurt... sunuluyor size…

Mesela iki kız arkadaşsınız ikinizin de babası vefat etmiş. Ve ikiniz de emeklisiniz arkadaşınızla. O babasından çatır çatır maaşı alırken,siz kuruş alamıyorsunuz!

Bu ne yaman çelişki..

Sebep?

Çünkü kurumunuz farklı!

Oldukça haksız ve eşit olmayan bir uygulama ile karşı karşıya kalıyorsunuz.

Oysa ki her biri aynı çatı altında toplanan kurumlar.

Dilinize bir şarkı dolanıyor o anda “Aynı çatı altında aşkımız bir yalanmış” ve siz bu şarkı eşliğinde sistemi sorgulamaya başlıyorsunuz .

Beyninizde dönen tek kelime ise ‘saçma’ hatta  'çok saçma’ oluyor!

İnternet arama motoruna yazdığınızda konuyla ilgili milyonlarca mağdur, milyonlarca soruyla karşılaşıyorsunuz ne yazık ki…

Öncelikle allah uzun ömürler versin herkesin anne ve babasına. Ancak her aşk hikayesinde olduğu gibi bu hikayenin sonuda hüsran!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sitesinde nacizane  ufak bir araştırma yaptım. Bazılarınızın belki işine yarar birkaç soru cevap bilgilendirmesi.

Memur emeklisi kadın, SSK emeklisi vefat eden babasından yetim aylığı alabilir mi?

İşçi olarak çalışanların vefatlarında kız yetimlerine aylık bağlanmasının kuralları 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununda ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda bulunur. Burada yer alan kurallara göre, işçi olarak çalışanın yetim aylığının kızına aktarılması için, yetim kızın memur, sigortalı, bağ-kurlu veya yabancı ülke mevzuatı kapsamında çalışmıyor olması gerekmektedir. Ayrıca bir de bekar olması gerekiyor. Dolaysıyla işçi babanın yetim aylığını, bir memur emeklisi kadın alamaz.

SSK emeklisi bir kadın, emekli sandığına bağlı babasının maaşını alabilir mi?

Emekli Sandığı emeklisi baba vefat edince bekar, dul olma ve emekli olmama şartıyla babanın emekli aylığından yararlanabiliyor. SSK emeklisiyken babadan dolayı yetim aylığı alınabiliyor.

SSK’ya tabi çalışan biri emekli sandığından yetim aylığı alabilir miyim?

Vefat etmiş olan kişinin hizmetinin 10 yıldan fazla olması halinde SSK’ya tabi çalışan kız yetimlere aylık bağlanabilir. Erkek yetimlere ise malul ve muhtaç olmaları halinde aylık bağlanır. Vefat etmiş olan kişinin hizmetinin 5 ila 10 yıl arasında olması halinde SSK’lı çalışan kız ve erkek yetimlere aylık bağlanamaz.

Eşinden Bağkur dul aylığı alan kadın babasının tabi olduğu Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alabilir mi?

Bağkur dul aylığı alan kişi aynı zamanda Emekli Sandığı’ndan da yetim aylığı alabilir.

Eşinden emekli Sandığı dul aylığı alan biri babasının bağlı olduğu Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alabilir mi?
Böyle bir durumda tercih edilen aylık alınabilir. Yani tek maaş hakkı tanınır.

Emekli Sandığı’ndan erkek yetim aylığı alan kişi, öğrenciyken sigortalı bir işte çalışırsa yetim aylığı kesilir mi?

Öğrenciliği devam eden erkek yetimlerin 25 yaşına kadar aylıkları kesilmez.

 Emekli Sandığı’ndan dul aylığı alan kişi, isteğe bağlı sigortalı olması durumunda dul aylığı kesilir mi?

İsteğe bağlı sigortalı olma durumunda dul aylığınız kesilmez.

 Vefat eden memur anneden kız yetim aylığı alan lise öğrencisi, isteğe bağlı sigortalı olması durumunda yetim aylığım kesilir mi?

İsteğe bağlı sigortalı olunması durumunda yetim aylığınız kesilmez.