Kovit-19 pandemisinin başlamasının ardından Türkiye'de ise resmi verilere göre 17 milyon kişi hastalığa yakalandı, 101 bin kişi hayatını kaybetti. 

EN BULAŞICI VARYANT: ERİS

Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Servet Öztürk, son aylarda dikkat çeken Eris varyantının, Omicron'dan türemiş olabileceğini belirtti ve bu varyantın şu an için en yeni ve bulaşıcı Kovit-19 varyantı olduğuna dikkat çekti.

VAKALARIN YÜZDE 20’Sİ ERİS VARYANTI

iz6-e7namkukl-kyx4sy3a.webp

Dr. Öğr. Üyesi Servet Öztürk'e göre, dünya genelindeki vakaların yüzde 20'si Eris varyantından kaynaklandığını vurgulayarak “Dünya Sağlık Örgütü tarafından izlenmesi gereken varyant olarak tanımlanmıştır. Şu an için ülkemizde oldukça az sayıda Eris varyantı olup sonbahar sezonuna girmemiz ve okul sezonunun başlaması gibi etkenlerle ülke geneline yayılacağı tahmin ediliyor. Eris varyantının diğer varyantlardan bulaşıcılığı daha fazla olduğu düşünülüyor. Bulaş yolu genellikle damlacık yolu ve enfekte yüzeylerle temas ile meydana geliyor” dedi.

Antibiyotik kullanımı alarm veriyor! Antibiyotik kullanımı alarm veriyor!

KİMLER RİSK GRUBUNDA?

Yeni virüsten korunma önlemlerini paylaşan “Eğitim sezonuna başladığımız günlerde ülkemizde bir önemli nokta da çocukların okullarda enfeksiyona maruz kalması ve aile üyelerine hastalığı yaymasına neden oluyor. Özellikle kapalı mekanlarda mesafe ve hijyen önlemlerine dikkat edin, kaliteli uyuyun, alkol ve tütün mamullerinden uzak durun, bol su tüketin ve Akdeniz diyetiyle sağlıklı beslenin.” ifadeleri kullandı.

Eris varyantının ağır hastalık yapma konusunda yeterli veri olmadığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Servet Öztürk, ileri yaş ve ek hastalığı olan kişilerin yine risk altında olduğuna dikkat çekti.

ERİS VARYANTI BELİRTİLERİ NELER?

Eris varyantı semptomlarına değinen Dr. Öğr. Üyesi Servet Öztürk, “Semptom olarak diğer Covid-19 varyantlarından farklı değildir. Sıklıkla ateş yüksekliği, öksürük, boğaz ağrısı, kas-eklem ağrıları, baş ağrısı, burun akıntısı-tıkanıklığı, tat ve koku kaybı ve ishal olarak özetlenebilir. Covid aşışı olmak hastalığa karşı tam koruma sağlamamasına rağmen aşı olmanın hastalığa yakalanma ve hastalığın hafif geçirilmesi üzerine olumlu etkisi mevcuttur. Diğer varyantlarda olduğu gibi maske-mesafe-hijyen ve kapalı ortamlardan uzak durulması en faydalı koruyucu faaliyetlerdir.” şeklinde konuştu.