Yüzyılın felaketinin ardından deprem bölgesinde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın sözde değil özde çalışmalarını takdirle izledik. İlk yardım ve sıcak yemek organizasyonlarının ardından konteyner mahalleler kurmakta da Bursa olarak birinciliği kimseye kaptırmadık.

Bütün bu hizmetlerin gerçekliliği ve maksadın hasıl olması bölge halkının oyları ile de test edilip onaylanmıştır.

Yerel seçimlerde de yıl bitip,  ayları saymaya başlarken belediye hizmetleri açısından Bursa’da en büyük sıkıntının şehir içi trafik ve yollar olduğunu biliyoruz.

Gerçi Bursa şehir içi trafik sorunu Bursa’nın yaşı ile akrandır.

Çok değil otuz sene kadar önce Ankara –İstanbul –  İzmir yolunun TIR, kamyon, otobüsler dahil, Şükraniye, Eski garaj, Sıra Meşelerden geçtiğini söylersem Bursa’nın yarısı inanmaz.

Önce yakın çevre yolu, ardından çevre yolu ve otoban ile bu sorun geç te olsa ortadan kalkmıştı.

Ancak yoğun göç alma sonucunda tek hat üzerinde yapılan kentleşme ve araçların artması Bursa’nın ana damarı olan o hattı yine tıkamıştı.

Hürriyet’ten Araba yatağına kadar onlarca trafik lambası ile tık nefes olan şehir içi trafik ve ulaşım felç durumunda idi.

Raylı Sistem kent içi ulaşımı hızlandırmıştı ancak yeraltından gitmediği için yolları daralttığından araç trafiğine çare olamamıştı.

Hikmet Şahin başkan döneminde burun kıvıranlara rağmen yapılan BATÇIK’ larla trafik lambaları kaldırılmış ve ulaşım nefes almıştı. Hikmet Şahin’i ölümsüz kılan her daim şükranla anılmasını sağlayan en büyük hizmeti bu BATÇIK lardır.

Alinur Başkan’da göreve gelir gelmez trafik sorununu görmüş ve “Kısa dönemde akıllı kavşaklar yöntemiyle küçük dokunuşlar yapacağız, adından trafikte köklü dönüşüme gideceğiz. “ demişti.

Başlangıçta akıllı kavşaklar doğru karardı ama adı üstünde akıllı kavşak akıllı insanlar için olduğundan kısa sürede işlevini bitirdiği gibi bol hasarlı kazaların merkezi de oldu.

Bursa’dan başka iki şeritli yolda trafik lambalarının dibinde dükkan önlerinde bir şerit olarak park edilen bir şehir olduğunu düşünmüyorum.

Örneğin FSM ye açılan Tuna Caddesi ve devamındaki Nilüfer Hatun caddesinde durum o kadar kontrolden çıkmış ki; araç olmasa bile dükkan önleri park dubaları ile bir şerit olarak kapatılıyor.

Kontrol ve ceza yok.

Oysa şehir iç yollar ve kaldırımlar dükkanlar ve araçlar için değil insanlar içindir.

Kırk yıllık Bursa trafik sorunun müsebbibi elbette Alinur Aktaş değildir ama çözüm makamı odur ve günü gelince fatura ona kesilir.

Bu konuyu sık işlememin nedeni ise çok aranıp soru ve şikayetlere muhatap olmamdan kaynaklanan BŞB yi bilgilendirme ve uyarma misyonumdur.

Melih Gökçek, dinozor hastalığına yakalanıp gözden düşene kadar yirmi yıldan fazla süre Ankara’yı pratik ve çabuk bitirdiği batçıklarla rahatlattığı trafik çözümleri ile yönetmiştir.

Burada sihirli cümle yapılacak uygulamanın pratik ve çabuk yapılmasıdır.

Bursa Şehir Hastanesine gidecek olan raylı sistem inşaatının özellikle belirli gün ve saatlerde Mudanya - Bademli - Geçit - Balat – BOSB - Bursa aksını kilitleyerek adeta felç etmesi belediyecilik açısından düşündürücüdür.

İnşaat sürecinde elbette belirli ve planlı sıkıntılar yaşanması doğaldır ama yolu alternatif yol planlaması denetimi yapılmadan “Yolu geceden kapattım, ne zaman açacağım belli değil” kafası ile süreç yönetilmez.

Süreci sizin bilmeniz de yetmez o bölgede yaşayan her evin en az iki otomobili var ve hepsi okumuş insanlar... Onların dediği gibi “Aşkımız gibi asla bitmeyecek  Orhaneli yolu” kaderi algısını Mudanya yoluna yakıştırmak olmaz.

İster içerde yarış,  ister dışarda yarış kazanmak için en büyük avantaj ya da dezavantaj kent içi ulaşımda başarı ölçüsüdür.

Alinur Başkan, her zaman ifade ettiği gibi bir kurdele keserken geçmiş başkanları saygı ile anarken Bursa’ya hizmetin kendisi için bir onur nöbeti olduğunu söyler.

Geçmiş her başkan gibi kendi döneminden sonraya bırakacağı eserler ya da yapamadıkları ile anılacaktır.

Gönül ister ki; Bursa için en kritik hizmet olan şehir içi trafiğini ve raylı sistem Geçit bağlantısını en uygun şekilde çözen başkan olarak anılsın.

Ancak bu süreç doğru çalışmıyor bunu da iyi bilmesi gerekir.