Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında Perşembe günü gerçekleşecek görüşmenin ana teması tartışma konusu olan “50+1” değişikliği olacak. Erdoğan ve Bahçeli’nin ayrıca yerel seçimler için ittifak çalışmalarını da değerlendireceği konuşuluyor.

50+1 değişikliği AK Parti içinde de tartışmalara konu oluyor. AK Parti kurmayları konuyla ilgili, “Dengeler değişir, ittifaklar değişir. En başında 40+1 son tartışmaydı. Yoksa belediye seçimi gibi birinci olan mı kazansın? Henüz netleşmedi, bu konuyu konuşacağız.” açıklamasında bulundu.

“TAKDİR TBMM’NİNDİR”

Dün katıldığı programda konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuyla ilgili “Cumhurbaşkanımızın da özellikle eleştiriler karşısında ifade ettiği 50 + 1 meselesi de oturulup konuşulur. Elbette ki bu düşünce önemli bir düşünce. Bu konuda takdir TBMM’nindir. Yeni Anayasa hedefi doğrultusunda bunların hepsi konuşulur, tartışılabilir ve Meclis’te tabii ki bunlar bir mutabakat çerçevesinde olabilecek hususlar. Mutabakat sağlandığında tabii ki önemli olan Türkiye’yi demokratik, sivil, kuşatıcı yeni bir anayasaya kavuşturmak. Bu yeni Anayasa yazılırken tüm partilerimiz, milletimize olan bu borcumuzu yerine getirirken anayasamızın değiştirilemez olan maddelerinden sonraki diğer maddeleri ile ilgili hepsi tartışılıp, konuşulup kararlaştırılabilecek ve Türkiye Büyük Millet Meclisi ve sonrasında da milletimizin takdiriyle gerçekleşebilecek hususlardır.” ifadelerini kullandı.

Çiftlik Bank davasında flaş karar Çiftlik Bank davasında flaş karar

“İSABETLİ OLUR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, '50+1' kuralının değişmesinden yana olduğunu dile getirerek "50+1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez" sözlerini söylemişti.

50+1 NEDİR?

Tartışmalara konu olan 50+1 değişikliği, geçerli oyların yüzde 50'sinden 1 oy fazlası demektir.

50+1 seçim modeline göre genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan, yani yüzde 50'den en az 1 oy fazlasını elde eden aday cumhurbaşkanı seçiliyor. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, ikinci tur oylama yapılıyor. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılıyor ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçiliyor.