Mudanya'da sık gördüğüm ve sürekli kendi kendisine konuşan ve bazen de küfreden orta yaşlı birisine, durakta bekleyen bir delikanlı "deli işte kendi kendine konuşuyor" dedi.
O an "bu haftaki yazımın konusu 'kendi kendine konuşmak' olsun" diyerek "kendi kendime konuştum." 😊
Kendi kendine konuşan deli midir?
Kendi Kendine konuşmak psikolojik bir rahatsızlık mıdır?
Kişinin kendi kendisi ile konuştuğunun farkında olup olmaması ruhsal sorun olup olmadığının anlaşılması için bir kriterdir.
O durakta bekleyenlere aldırmadan kendi kendine konuşan kişi kendi durumunun farkında değildi.
Kişi ne konuştuğunun, neden ve niçin konuştuğunun farkındaysa bu bir problem olmasının aksine kişinin oto kontrolünü sağlamasına yardımcı olur.
Kendi kendine konuşma, kaygı, korku ve öfke gibi duygusal stresi azaltıcı etkiye sahip bir savunma mekanizması olarak da değerlendirilebilir.
Kendi kendine konuşma, psikolojik tedavide bir teknik olarak da kullanılabilmektedir.
Örneğin bir şiiri, bir metni kısa zamanda ezberlemek zorunda kalanların seslendirme yapması, kelimelerin pekiştirilerek akılda kalması için işitselliğin de etkileme gücünü kullanmasıdır.
İnsanlar neden kendi kendine konuşurlar?
Bir hastalık olmadığı halde insanlar yalnızlık, iletişimsizlik, stresi azaltma, oto kontrolü sağlama, konuya odaklanma, konuyu hafızaya almaya çalışma, hatırlamaya çalışma, rahatlama isteği, telkin etme gibi nedenlerle insanlar kendi kendilerine konuşabilirler.
Kendi kendine konuşmanın faydası nedir?
Yalnızlığın olumsuz etkisini azaltmak yanında kişi olaylar karşısında içine düşebileceği kararsızlığı aşabilmesine yardımcı olur.
Bir tartışma öncesi kişinin kendi kendisini sesli eleştirebilmesi muhtemel sorular sorması, sonrasında gelebilecek eleştirilere ve sorulara hazırlarken daha gerçekçi olabilir.
Kendi Kendine Konuşmanın Birinci Türü: Çocuklar oyun esnasında farkında olmadan konuşurlar. "Kim Milyoner Olmak İster" benzeri tv programlarında kararsız yarışmacılar yüksek sesle düşünürler.
Hani o bir türlü akla gelmeyen bilgiler için kendi kendimize konuşarak zihnimizin daha etkili odaklanmasını sağlamaya çalışırız.
Psikolog Jean Piaget kendi kendine konuşmayı "ben merkezli konuşma" olarak tanımlar.
Psikoloğa göre "kendi kendine konuşmak, sesli düşünmek demektir."
"Yüksek sesle düşünme" demek olan kendi kendine konuşma sayesinde zihnimizden geçen düşüncelere yoğunlaşırız.
Kendi kendimize konuşmak sayesinde sağlanan bilgi akışı, bilgiler arasında ilgi kurabilme ve karar verebilmemize faydası olur.
Kendi kendine konuşmanın ikinci türü: Bir iç diyalogdur. Bize akıl veren, yorum yapan, yargılayan, iç dünyamızın sesini ancak biz duyarız. Kendi kendine konuşma türü olarak "iç diyalog" ruh biliminde kendini sağlıklı değerlendirme yöntemi olarak tanımlanır.
İç diyaloglarımız bazen olumlu, bazen de olumsuzdur.
Olumsuz iç diyaloglarımıza ruhsal yönden kötü his yaşatan düşünce hatalarımız neden olur.
Olumsuz duygu yaratan düşünce hatalarımız: Düşüncelerimizin gerçekçi ve sağlıklı olmaması durumundan kaynaklanır.
Genelleme, etiketleme, üzerine alınma, suçlanma, olumluları görmez gelerek olumsuzları büyütme, zihin okuma, falcılık yapma, ak kara yaklaşımı gibi.
Ne Düşünüyorsak O'yuz!
Düşüncelerimiz neyse, ruh halimiz ve davranışlarımız da ona göre şekillenir. Kendi kendimize konuşma ya da yüksek sesle düşünmeyi düzenleme yeteneğimiz sayesinde kendimizle ve çevremizle daha sağlıklı ilişkiler kurabiliriz.
"Kendi kendine konuşmak, zekice bir sohbet için emin olduğum tek yoldur." Edmund Blackadde