Namı diğer; METAMFETAMİN
Her şeyin fazlasının zarar olduğu gerçeğine bir örnek olan Metamfetamin, merkezî sinir sistemi uyarıcısı olan sentetik bir maddedir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ve obezite gibi hastalıkların tedavisinde reçete edilir. Desoxyn ismiyle ilaç piyasasında ABD'de bulunur. Bunun haricinde uyarıcı etkileri sebebiyle yasadışı olarak kullanımı mevcuttur.
Ülkemizdeki uyuşturucu kullanımın artması, kolay ulaşabilir olması üzerine araştırma yaptıkça inanılmaz şeylere tanık oldum.
Ben tütün mağazalarının, torbacıların, kuryelerin çok sıkı denetlenmesini isterken bildiğim şeylerin buzdağının üzerinde kalan kısmından ibaret olduğunu anladım.
Ve de karşıma bağımlılar tarafından en kolay ulaşılabilen, diğerlerine göre ucuz olduğu için özellikle düşük gelir grup üyeleri ve öğrenciler tarafından kullanılan METAMFETAMİN, MET, ya da alemdeki adıyla METİN DAYI’ nın ahtapotun kolları gibi gençliği sardığını fark ettim.
MET bağımlısı bir delikanlı ile konuştuklarımdan sonra her gence acaba bağımlı mı diye korku ve şüphe ile bakmaya başladım.
Sosyal medya görüntüleri ile torbacıların sınıf atlatıldığı ve çetelerin kutsanarak gençlerin özendirildiği bir ortamda gençleri nasıl koruyacağız.
Hepimizin bildiği gibi bir şeyden kurtulmak için önce onu kabul etmemiz gerekir.
Alkolik olduğunu itiraf edemeyen birisinin alkol bağımlılığından kurtulması mümkün değildir.
Uyuşturucuda bu durum çok daha vahimdir.
Bağımlı yasak madde kullandığı için itiraf edemez.
Aile çocuğunun bağımlı olduğunu öğrense bile utanır çevresi ile paylaşamaz.
Bütün bunlar aslında uyuşturucu kartellerinin işine yarar ve gençleri bir kereden bir şey olmaz diye zehirlemeye devam ederler.
Metin dayıdan uzak durmanın yolu sorunu saklamanın ve saklanmanın tam aksine yaşanan süreçleri paylaşmak ve emniyet güçlerini bilgilendirmektir.
Okullar açıldı, okul önlerinde biriken torbacılara aman vermemek için veliler, okul idaresi ve emniyet güçlerine destek olmalıdır.
Yeni İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya’nın
“ İçişleri Bakanlığı ailesi olarak; vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği için suçluların nefesini kesmekte kararlıyız.”
Ve
"Hamsilerle değil, orkinoslarla uğraşmanızı istiyorum. Kaçakları yakalamak da önemli ama asıl bunları yapan, organize eden çete başlarını yakalayın. Suçu ancak böyle engelleyebiliriz, kökünü kazıyabiliriz" mesajlarını ve bu mesajı alan Türk Polisinin son Ankara mafya operasyonunu çok anlamlı buluyorum.
Çocuklarımızı uyuşturucudan uzak tutalım, bu maddelere bulaşanları dışlamak yerine sahip çıkalım ve arınması için bilim ışığında her şeyi yapalım.
BİRAZ DA “METİN DAYI”YI TANIYALIM
Metamfetamin uyuşturucu maddeleri arasında stimülan olarak da bilinen, sinir sistemindeki hücreleri uyararak etki gösteren bağımlılık yapıcı maddelerden biridir. Genel olarak hap formunda bulunabildiği gibi toz formunda da bulunur. Toplumda kristal, buz, meth, ice gibi isimlerle anılan metamfetamin, kişinin psikolojik duygu durumunda ani yükselmelere yol açabildiği gibi etkisinin sönmesiyle birlikte kişide depresyon veya uykusuzluk gibi psikolojik koşullara neden olabilir. Bu anlamda keyif verici etkisinin devamlılığını sağlamak adına pozitif pekiştirme etkisiyle bağımlılık yaratabilir.
Metamfetamin Nasıl Etki Gösterir?
Metamfetamin beyinde yer alan sinir hücrelerinin yüzeyindeki birtakım reseptörlere bağlanarak hücrelerde normalden daha fazla uyarı gelişmesine neden olur.
Bunun sonucunda beynin psikolojik durumunu belirleyen bölgeleri, haz merkezleri ve görsel alanlar gibi farklı bölgelerde uyarı artışı ile aşağıdaki klinik belirtiler gelişir:
Yüksek derecede heyecan veya adrenalin, zindelik ve enerji hissi
Yüksek derecede özgüven veya cesaret
Öfori ya da aşırı derece mutluluk, coşkunluk hissi
Künt duygu durum veya çevredeki olaylara aldırmazlık hali
Paranoya, sanrı veya halüsinasyon gibi psikotik belirtiler
Artmış cinsel istek
Kırılgan duygu durum veya ajitasyon, belirli olaylara aşırı tepki verme
Konuşkanlıkta, sosyallikte artış
Davranışlarda aşırılık ve olduğundan farklı davranış kalıpları sergileme
Kan basıncında ve kalp hızında artış
Vücut sıcaklığında artış
İştah kaybı
Metamfetamin Bağımlılığı Nedir?
Vücudun biyokimyası gereği, beyin hücrelerinin metamfetamine maruz kalmasıyla hücreler uyarı sayısını düzenlemek için maddenin bağlandığı reseptörlerin sayısını azaltır.
Buna bağlı olarak kişi, önceki kullanımlarda aldığı haz verici etkileri aynı düzeyde alabilmek için daha yüksek dozda madde kullanımına ihtiyaç duyar. Tolerans olarak bilinen bu etki nedeniyle, kişi kronik kullanımda her seferinde daha fazla dozda madde kullanmak zorunda kalır ve zamanla madde bağımlılığı gelişir.
Yine benzer şekilde, madde kullanımını takiben metamfetaminin vücuttaki dozunun madde atılımına bağlı olarak azalmasıyla kişide çekilme belirtileri olarak da bilinen rahatsız edici semptomlar ortaya çıkar. Bu semptomlar aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Kaygı, huzursuzluk veya depresyon gibi psikolojik belirtiler
Gözlerde kızarma, yaşarma, tahriş hissi
Duygu durumda düşüklük, duygulanımda azalma, çevreye ilgisizlik
Uyku bozuklukları veya uykusuzluk
Halsizlik, yorgunluk
Sosyal yönden çekilme, motivasyonda azalma, iş performansında düşme
Cinsel istekte azalma
Paranoya
İştahta artış
Kişi, madde çekilmesine bağlı gelişen bu negatif belirtilerin ortaya çıkmasını engellemek adına madde kullanımına devam eder ve bağımlılığını artırır.