Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Yönetmeliğe göre evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere çip takma zorunluluğu getirildi. Mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor.

Tanımlanan ev hayvanlarının mikroçip numaraları ile aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri kayıt altına alınıyor. Terk edilmiş ya da kaybolmuş hayvanın daha önce sahipli olduğuna dair bilgi ve bulguya rastlanırsa sahibine durum bildiriliyor ve ev hayvanını teslim alması için 72 saat süre veriliyor.

Bu uygulama tüm kedi, köpek ve gelincikler için il ve ilçe tarım müdürlükleri ile veteriner hekimler tarafından yapılmakta.

Tarım İl Müdürlüğüne giderseniz 70 lira ödemeniz yeterli. Veterinerler de ise fiyat uygulaması değişken.

Hedef “Hayvanların kayıt altına alınması ile muhtemel olumsuz durumların önüne geçilmesi”!!!!!!

Nedense hayvanların iyiliği düşünülerek alındığına pek inanamadığım bir karar. 

31 Aralık 2022 tarihine kadar kedi, köpek ve gelinciklerinize çip taktırmazsanız 5199 sayılı Kanun gereği uygulanacak  para cezasına hazır olun.

Pamuk eller cebe yani…

Günlerdir içimizi acıtan, uykularımızı kaçıran, insanlığımızdan utandığımız(tabi bazılarımızın) bakmaya dahi cesaret edemediğimiz hayvana şiddete dair görüntüler yurdun dört bir yanından hala gelmeye devam ediyor.

Barınaklarda dahi korumayı beceremediğimiz, işkence,iğrenç,canice, psikopatça davranışlara maruz bıraktığımız canım can dostlarımız .

Bakın yönetmelik ve gps olmayan çip sevimli patilerimizi nasıl güzel koruyacak!

Benim sokakta bulup, çamurlardan çıkarıp, tedavisini yaptırıp bebekler gibi baktığım canım kedim(bildiğin tekir) evden kaçacak!

Sokakta biri onu fark edecek !

Son derece bilinçli vicdanlı olduğu için işini gücünü bırakacak onu alıp veterinere götürecek!

Veteriner de bu çipi okutursa, çip numarasını görebiliyormuş. Ama numarayı görmesi de pek bir işe yaramıyor, çünkü ev hayvanlarının çip numaraları-aileleri şeklinde bir liste hiç bir yerde tutulmuyor. Yani ancak bizim elimizde çip numarasıyla yana yakıla kedimizii aramamız, kapı kapı gezmemiz, o sırada o şanslı veterinere de uğramamız lazım.

Orada da şöyle bir sahne yaşanacak: “aaaa bu bizim kızımız!! Çip numarası da elimizde, bakın bu!!”

İşte çip, sadece o anda bir doğrulama görevi görüyor. Veteriner okuttuğu numarayla bizim elimizdeki numarayı karşılaştırıyor, iki numaranın birbirini tuttuğunu görünce o hayvanın bizim olduğuna emin oluyor.

Sonra da çip sayesinde ben kedime, can dostuma  kavuşacağım!

Kargalar güler buna kargalar bu ülkede…

Sokaktakine de, evdekine de rahat yok…

Çip parası, pasaport parası derken nur topu gibi bir gelir kapımız daha mı oldu dersiniz?

Şimdi soruyorum size?

Tek derdimiz evlerimizde gözümüz gibi baktığımız pamuklara sardığımız kedi ve köpeklerimizi korumak mı?

Karnı tok, sırtı pek evin sahibi patilerimizin ‘çip’lenmesi çok mu elzem?

Biz ülke olarak her konuda olduğu gibi bu konuda da son derece duyarlı ve bilinçliyiz zaten!

Sahipsiz hayvanları işkence ile sahipli hayvanları ise bu şekilde çip takarak koruyacağız!

Yine de kuraldır yapalım uyalım diyeceğiz !!.

Altını doldurmadan kuru kuru yasa çıkarmak yerine zaten varolan sistemin altyapısını iyileştirmek daha mantıklı değil mi?

Hadi sayılı günler kaldı para cezası yemeden hemen  koşun Çip taktırmaya….

Pandemi zamanı yaptırdığımız 3-4 dozluk aşılar gibi çiplerimizde kar kalsın yanımıza!!!