SON DAKİKA
Hava Durumu

Bir Kültür Hazinesi Durmuş Yıldırım

Yazının Giriş Tarihi: 28.04.2021 11:21

Muhammet KAHRAMAN

"Çameli'de Bir Tarih" başlığını atsaydım kimi kastettiğim hemen anlaşılacaktı. Hayri DEV üstadımızı sonsuzluğa uğradıktan sonra Çameli'de başka tarihlerin, başka değerlerin de olduğunu göstermek amacıyla Çameli'ye her gidişimde onu ziyaret eder biraz konuşturup biraz da çaldırır, söyletirim.

Durmuş YILDIRIM 92-93 yaşlarında bir türkü aşığı. İlerlemiş yaşına rağmen ziyaretine gidenleri boş çevirmeyip sohbet eden, curasıyla çalıp söyleyen, insanları oynatan Çameli'yle bütünleşmiş bir isim. Arkadaşı, akrabası Koca Usta Hayri DEV'i kaybettikten sonra neşesini kaybetmiş hatta artık Hayri DEV'in oğlu çalarken oynardı oynamayı bile bırakmış. "Mecalim yok. " diyor ama bence asıl nedeni, doğduğundan beri birlikte çalıp söylediği, düğünlere gittiği; davar güttüğü arkadaşını, akrabasını kaybetmiş olması.

Onu ilk defa DRT için çektiğimiz Kadir ENYÜCE'nin yapımcısı ve sunucusu olduğu "EHGARİ" isimli program için gittiğimizde tanıdım. Ben hayatımda belki de hiç denecek kadar az oynamıştım ama onunla birlikte neredeyse durmadan yarım saat oynadım. Hayri DEV üstadın curası eşliğinde o kadar oynadık ki ben yorgunluktan çöküp kaldım ve programın orası kesilmek zorunda kaldı.

O zamanlar 80'li yaşlarda olan halk aşığı, türkü aşığı, oyunuyla, curasıyla, şapkasıyla zihnimde silinmez iz bırakan Durmuş amcam çıtlık ağacından nazarlık yapıyor ve ziyaretçilerine hediye ediyor ama ziyaretçileri onun durumunu bildikleri için aldıkları bu nazarlıklar için gönüllerinden koptukları kadar para veriyorlar. Bu yaşına rağmen kimseye muhtaç olmadan yaptığı nazarlıklarla geçinmeye çalışıyor.

En sevdiği şeylerden biri rahmetli Hayri DEV ile olan anılarını anlatmak olan Durmuş amcam anlattıkça anlatıyor ama korona nedeniyle maskesini çıkarmayıp mesafesini de koruyor. "Irmızan bak olum bi goyun galdı." konusundan tutun da gittikleri düğünlerde yaşadıklarını, kardan evden, mahalleden çıkamayıp sabahlara kadar yarenlik yapıp, çalıp söylediklerini insanın dinledikçe dinleyesi geliyor.

Vakit çok geç olmadan Hayri DEV ustadan sonra Çameli adını dünyaya duyuracak olan bu gönül adamıyla iletişime geçilip sahip çıkılmalı, belgeseli çekilmeli ve çok değerli olduğu sağlığında biraz daha hissettirilmelidir.

Bu haftaki köşe yazım sanatın, yörük kültürünün ta kendisi, gaydalar diyarı Çameli'ydi. Denizli'nin en soğuk ilçesi olan ama insanları sıcakkanlı Çameli'deki diğer değerlerden bazıları olan Muhammet KOÇ, Yavan Ali GENÇ ve Nebi amcaları da başka bir yazımda ele almak üzere hoşça ve dostça kalın ama türküler gibi hep dik kalın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.