Enflamasyon, vücudun enfeksiyonlarla savaşma ve iyileşme yöntemidir. Ancak bazı durumlarda enflamasyon kontrolden çıkabilir ve gereğinden uzun sürebilir. Oluşan kronik enflamasyon durumu; diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi kronik hastalıkların riskini arttırmaktadır. Beslenme ile enflamasyonu ideal düzeyde tutmaya katkı sağlanabilmektedir.
Şekerli besinler
Eklenti şekeri (sakaroz) ve yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS), Batı diyetinde temel bileşenlerindendir.
Eklenti şekerlerin zararlı olmasının nedenlerinden biri, enflamasyonu arttırabilmesidir. Yapılan bir çalışmadan yüksek sükrozlu diyet alan farelerin inflamasyon yanıtı arttırması sebebi ile meme kanseri gelişme riskinin arttığı gözlemlenmiştir. Yapılan bir diğer randomize kontrollü çalışmada gazlı içecek içen , süt içen ve su içen bireylerde yalnızca gazlı içecek içen grupta inflamatuvar parametrelerin yükseldiği ve bu sürecin insülin direncini tetiklediği gösterilmiştir. Ancak bu noktada şekerler iyi ayırt edilmelidir. Meyvede bulunan şeker olan fruktoz, meyvedeki miktarı ile inflamasyonu arttırmamaktadır. Ticari olarak hazırlanan fruktoz şurupları ise inflamasyonu arttırabilecek bir grupta yer almaktadır. Eklenti şeker ve fruktozun fazlası; obezite, insülin direnci, diyabet, yağlı karaciğer hastalığı, kanser ve kronik böbrek hastalığı ile ilişkilendirilmiştir.
Trans Yağlar
Trans yağlar özellikle margarinde bulunmakla birlikte en çok pastane ürünlerinde bulunmaktadır.
Sıvı olan doymamış yağlara, katı bir yağın stabilitesini vermek için hidrojen eklenerek oluşturulurlar. İçerik etiketlerinde trans yağlar genellikle kısmen hidrojene yağlar olarak listelenir. Süt, et gibi gıdalarda doğal olarak trans yağ içermektedir ancak bu trans yağların inflamasyona sebep olmazken margarin gibi yapay olarak trans yağ içeren yağların inflamasyona sebep olduğu saptanmıştır. Yapay trans yağları tüketmek, C-reaktif protein (CRP) gibi yüksek düzeyde inflamatuvar belirteçlerle bağlantılıdır. Yapılan bir çalışmada, diğer gruplara göre en yüksek trans yağ alımını bildiren kadınlar arasında CRP seviyeleri %78 daha yüksek bulunmuştur.
Rafine/Basit karbonhidratlar
Rafine/basit karbonhidratlar, işlenmiş ve lif içeriği düşük olan karbonhidratlardır.
Son dönemde yapılan çalışmaların çoğu, modern diyetteki rafine karbonhidratların, obezite ve iltihaplı bağırsak hastalığı riskini arttırdığı bağırsak bakterilerinin büyümesini teşvik ederek inflamasyonu arttırdığını göstermektedir. Rafine karbonhidratlar, işlenmemiş karbonhidratlardan daha yüksek bir glisemik indekse (GI) sahiptir. Yüksek GI gıdalar, düşük GI gıdalardan daha hızlı kan şekerini yükseltir. Bir çalışmada, yüksek GI gıdaların en yüksek alımını bildiren yaşlı yetişkinlerin, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi inflamatuvar bir hastalıktan ölme olasılığı 2.9 kat daha fazla bulunmuştur.
İşlenmiş et
Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini tüketmek; kalp hastalığı, diyabet, mide ve kolon kanseri riskinin artmasıyla ilişkilidir.100 gramlık işlenmiş et tüketimi ile mide, kolon ve rektum kanseri riski %34 artmaktadır.
İşlenmiş et ürünlerinde bulunan AGE bileşenlerinin inflamasyona sebep olduğu ve bu sebeple kronik hastalıkların riskini arttırdığı düşünülmektedir.
Zencefil
Zencefil ( Zingiber officinale ), taze, kurutulmuş veya toz olarak çeşitli şekillerde tüketilebilen bir baharattır.
Özellikle soğuk algınlığı, mide bulantısı gibi durumlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Zencefil; gingerol, shogaol, zingiberene ve zingerone gibi yüzden fazla aktif bileşik içerir. Bu antioksidan bileşenlerin vücutta inflamasyonu azalttığı bilinmektedir. 1010 katılımcı ile yapılan 16 çalışmanın analizi, 4-12 hafta boyunca her gün zencefil tüketmenin, plaseboya kıyasla inflamasyon belirteçlerini önemli ölçüde azalttığını saptanmıştır. Günlük tüketilen yemeklere ve yoğurt/süte eklenerek veya taze formatta tüketimi sağlanabilir.
Sarımsak
Sarımsak ( Allium sativum ) güçlü kokusu ve tadı ile en güçlü antioksidan kaynaklarından biridir. Faydalarının çoğu, anti-inflamatuar özelliklere sahip olan allisin, dialil disülfid ve S-allilsistein gibi kükürt bileşiklerinden gelmektedir.
830'dan fazla katılımcıyı içeren ve 4-48 hafta süren 17 yüksek kaliteli çalışmanın analizi, sarımsağı düzenli tüketen kişilerin, inflamatuar belirteçlerinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Bazı çalışmalar, sarımsağın vücutta glutatyon (GSH) ve süperoksit dismutaz (SOD) gibi antioksidanları artırmaya yardımcı olurken, interlökin 10 (IL-10) ve nükleer faktör-B (NF-κB) gibi inflamasyonu teşvik eden belirteçleri düzenlediğini göstermiştir. Sarımsağı çiğ olarak tüketmenin bu antioksidan etkiyi kuvvetlendireceği gösterildiği için günlük rutininizde salatalara, soslara çiğ sarımsağı ekleyebilirsiniz.
Zerdeçal
Zerdeçal ( Curcuma longa ), eski çağlardan beri insanların kullandığı Hint mutfağında popüler olan bir baharattır. 300'den fazla biyoaktif bileşene sahiptir. Bunlardan en önemlisi, güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip olan kurkumin adı verilen bir antioksidandır.
Çok sayıda çalışma, kurkuminin, iltihabı destekleyen genleri aktive eden bir molekül olan NF-κB'nin aktivasyonunu bloke edebileceğini göstermiştir. Kurkumin ile yapılan çalışmalar genellikle zerdeçalı değil, kurkumin takviyelerini kapsamaktadır. Zerdeçal ağırlıkça sadece %3 kurkumin içerir ve vücutta emilimi çok yüksek değildir. Zerdeçalı karabiber ile tüketmek, piperin içeriği dolayısıyla emilimini%2000’e kadar arttırabilir. Buna ek olarak inflamasyonun arttığı bazı kronik hastalıklarda hekiminize danışarak kurkumin takviyesi kullanımı önerilebilir.
Karabiber
Karabiber ( Piper nigrum L. ) aktif bileşeni piperin ile vücuttaki enflamasyonu azaltmada rol oynamaktadır.
Artriti olan hastalar ile yapılan bir çalışmada piperin takviyesinin inflamatuvar bileşenleri azalttığı saptanmıştır. Hem astımı hem de mevsimsel alerjisi olan farelerde piperin, kızarıklığın, hapşırma sıklığının, IL-6 ve IL-1β gibi çeşitli inflamatuvar belirteçlerin yanı sıra immünoglobulin E'nin (IgE) azalmasına yardımcı olmuştur. Bununla birlikte, karabiberin anti-inflamatuar özellikleri üzerine sınırlı insan araştırması yapılmıştır. Bilim adamlarının etkilerini keşfetmek için daha fazla araştırma yapması gerekmektedir. Ancak karabiber günlük diyete eklemek basit ve etkili bir değişiklik olacaktır.
Yeşil çay
Yeşil çay ( Camellia sinensis L. ) , sağlık yararları ile anılan popüler bir bitki çayıdır. Bu bitki, polifenol adı verilen sağlıklı bileşikler, özellikle epigallokateşin-3-gallat (EGCG) ile doludur. Çalışmalar, bu bileşikleri beyin ve kalp için faydalarla ilişkilendirmiştir.
Yapılan çalışmalar yeşil çayın inflamasyonun rol oynadığı; inflamatuvar barsak hastalıkları, obezite, artritlerde iyileştirici etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Hekim /diyetisyeninize danışarak diyetinize günde 2 fincana kadar yeşil çay ekleyebilirsiniz.
Yorum Ekle
Yorumlar
İnsülin duyarlılığınızı artırın
23.05.2022 09:29
İnsülin, kan şekeri seviyenizi kontrolünü sağlayan pankreasta üretilen bir hormondur. Kandaki şekeri hücre içine alarak kan şekerini dengelemektedir. Hücreler insüline dirençli olduğunda, insülini etkili bir şekilde kullanamazlar ve kan şekeri yüksek seyretmektedir. Pankreas, yüksek kan şekeri
C vitamini, özellikle meyve ve sebzelerde bulunan suda çözünen bir vitamindir.
Vücutta güçlü bir antioksidan olarak işlev görür. Bağışıklık sistemini güçlendirmede, nörotransmitter üretiminde ve kolajen sentezinde önemli roller oynar. Kolajen sentezine ek olarak; bağ dokusu, kemikler, di
Oruç ile geçen ramazan ayının ardından tüm aileyi sofra başına toplayacak Ramazan Bayramı geldi. Ramazan ayı, beslenmenin oldukça önemli olduğu bir ay. Oruç ile azalan besin ve su alımı sonrası bayramlarda hızla artan yeme hacmi ve sıklığı sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bu
Bir diyetisyen olarak market alışverişlerinin beslenmede en kilit role sahip olduğunu düşünüyorum. Mutfağa girecek her besin iyi seçilmeli. Bu sayede sağlıklı beslenme düzeni sağlamak daha kolay hale gelecektir.
Kontrolsüz ve sıklıkla yapılan market alışverişlerinde sağlıksız besinlerin satın
Kakao, yalnızca çikolata olarak bilinse de sağlığa birçok faydası olan bir besindir. Kakao ağacının çekirdeğinden yapılmıştır. Kakaonun işlenmemiş hali, iyi bir antioksidan kaynağıdır.
Besleyiciliği yüksektir
Yüksek kakao içeriğine sahip ve az işlenmiş bir bitter çikolatanın besleyici içer
Taze meyve ve sebzeler; vitamin, mineral, lif ve antioksidan içerikleri ile sağlıklı bir diyetin vazgeçilmezidir. Sebze ve meyveleri yıkayarak tüketmek herkesin bildiği mühim bir kuraldır ancak güvenli meyve ve sebzeyi elde etmek için yalnızca su ile yıkama her zaman yeterli olmayabilir.
Hayırlı ramazanlar.
Ramazan ayı, beslenmenin oldukça merkezde olduğu bir ay olmakla birlikte sağlıklı beslenmenin daha da önem kazandığı bir aydır.
Oruç tutarken sağlıklı beslenmeyi sağlamaya dikkat edilmelidir.
Önceliğimiz su
Su tüketimi en az 2 litre olacak şekilde sağlanmalıdır.
İftar
CoQ10 olarak da gördüğümüz Koenzim Q10, hücrelerimizde enerji üretmeye yardımcı olan bir bileşiktir. Aynı zamanda antioksidan etki ile vücudu oksidatif strese karşı korumaktadır. CoQ10, hücrelerimizin mitokondrilerinde depolanmaktadır. Kalp, böbrek, akciğer ve karaciğer gibi enerji ihtiyacı fa
Trigliseritler, kanımızda bulunan bir yağ türüdür.
Yemek yedikten sonra vücudumuz, ihtiyacımız olmayan enerjiyi trigliseritlere dönüştürür ve daha sonra enerji için kullanılmak üzere yağ hücrelerinde depolar. Enerjiye ihtiyacımız olduğunda hormonlar trigliseritleri serbest bırakır. Yüksek triglis
İnsan vücudunun büyük bir kısmı sudan oluşmaktadır.
Yeterince su içme, sağlığa birden fazla faydası bulunmaktadır.
İdeal su tüketiminizi kilonuz ile 30-35 ml çarparak hesaplayabilirsiniz. Yaz aylarında en az 500 ml ek su tüketimi sağlanmalıdır.
Enerji seviyelerini ve beyin fonksiyon
Yeşil çay, diyetlerin vazgeçilmezi olarak bilinen bir içecektir.
İçerdiği antioksidan bileşenler ile sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Yeşil çay özellikle epigallokateşin-3-gallat adı verilen bir kateşin içermektedir. Kateşinler, hücre hasarını önlemeye yardımcı olan ve başka faydalar da sağl
Baharatlar; bitkilerin kök, soğan, gövde kabuğu, çiçek, meyve, tohum ve yapraklarının kurutulması ile hazırlanan yemeklere tat ve koku gibi katkı sağlayabilen sağlıklı bileşenlerdir. Baharatların bir çoğu antioksidandır ve sağlığa birçok katkısı bulunmaktadır. Karanfil, zerdeçal, biberiye, adaçayı
Araştırmalar, yulaf ve yulaf ezmesinin birçok sağlık yararına sahip olduğunu göstermektedir.
Yulaf, bilimsel olarak Avena sativa olarak bilinen tam tahıl olan bir besindir.
Yulafın besin bileşimi dengelidir. Güçlü lif beta-glukan da dahil olmak üzere iyi bir karbonhidrat ve lif kayna
Zeytinyağı ve bitkisel yağlar; yapım şekilleri , mutfak kullanımları, tatları ve besin bileşimleri bakımından farklılık göstermektedir.
Yapım Şekli ve Lezzet Açısından
Bitkisel yağlar çıkarıldıktan sonra, genellikle kimyasallarla temizlenir ve safsızlıkları gidermek ve raf ömrünü uzatmak için ısıt
Glisemik indeks (GI) , karbonhidratların kandaki glikoz düzeyine olan etkisinin ölçüldüğü sisteme verilen isimdir. Glisemik indeks ile karbonhidrat içeren bir besinin kan şekerini etkileme hızı belirlenmektedir. Glisemik indeks değerleri 0 ile 100 arasında ölçülendirilmektedir. Gıdalar düşük, orta
Kolesterol, karaciğerinizde yapılır ve birçok önemli işlevi vardır.
Örneğin, hücrelerinizin duvarlarını esnek tutmaya yardımcı olur ve hormon yapımı için gereklidir. Bununla birlikte, vücuttaki her şey gibi, gereğinden fazla kolesterol endişe yaratabilir. Yağ gibi kolesterol de suda çözünme
Magnezyum toprakta, denizde, bitkilerde, hayvanlarda ve insanlarda bulunan bir mineraldir. İnsan vücudunda en çok bulunan dördüncü mineraldir. Vücudunuzdaki magnezyumun yaklaşık `'ı kemikte bulunurken geri kalanı kaslarda, yumuşak dokularda ve kan dahil sıvılarda bulunmaktadır. Magnezyum, yaşamsal f
Hipertansiyon veya yüksek tansiyon, kalp hastalığı için en yaygın önlenebilir risk faktörüdür. Dünya çapında 1 milyardan fazla insanın kan basıncı normal değerlerin üzerindedir. Medikal tedaviye ek olarak beslenmede yapılacak değişiklikler, kan basıncının normal aralıklara düşmesine katkı sağlamakta
Yeni yıla girmeden birçok kişi yeni yıl için karar ve planlar yapmaya başladı bile.
Yeni alışkanlıklar hedeflendi.
Ancak uygulamaya koyma ve sürdürme kısmında etkili olabilmek için alışkanlıkların nasıl oluştuğunu keşfetmek önemlidir.
Alışkanlıklar, bilinçsiz olan veya neredeyse otomatik
Paketli gıdalar, günümüzde oldukça sıklıkla tercih edilmektedir. Alışveriş sırasında dikkat etmeniz gereken bazı noktalara gelin birlikte göz atalım.
Evin mutfak alışverişin sırasında listeleme yöntemi kullanarak ihtiyaç dışı alımları azaltmalı ve mutfağınıza abur cubur niteliğindeki ürünleri alma
Kışın içimizi ısıtacak sıcak içeceklere duyduğumuz ihtiyaç artmaktadır. Bitki çayları ile bağışıklığınızı desteklerken sıcak bir kahve ile sosyalleşebiliriz. Ancak doğru içecek tercihi yapmak oldukça önemlidir.
BİTKİ ÇAYLARINDAN EKİNEZYA, IHLAMUR, ADAÇAYI
Bitki çaylarından özellikl
Diyet posası, bitkisel yiyeceklerin yapısında bulunan sindirim enzimlerimiz tarafından sindirilemeyen veya kısmen sindirilen bir besin bileşenidir. Kurubaklagiller, sert kabuklu yemişler, tam tahıllar, sebzeler ve meyveler diyet posasından zengindir. Çiğ ve kabuklu formundaki besinler diyet posası
İnsülin direnci, obezite ile birlikte kalp ve damar hastalıkları için bir risk faktörüdür.
Hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme alışkanlığı gibi çevresel etkenler yanında, kalıtımla gelen bazı özellikler de rol oynamakt
Ketojenik diyet, 1921 yılından itibaren özellikle epilepsi tedavisinde kullanılan bir beslenme türüdür.
Uzun yıllardır metabolik tedavi amacıyla kullanıla bir tıbbi beslenme tedavisidir.
Yüksek yağ, düşük karbonhidrat ve yeterli proteini içerir. Bu sayede vücut enerji kaynağı olarak yağla
Şekerle tatlandırılmış içecekler şeker tüketiminin en büyük kaynağıdır.
2016 Küresel Hastalık Yükü Araştırması'na göre, 1990 ve 2016 yılları arasında engellenebilecek ölümlerin ve hastalıkların artışından sorumlu kaynaklardan ikincisi şekerli içeceklerdir. Türkiye'de ortalama 3,3 litre şe
Psilyum veya karnıyarık otu, bir çeşit diyet lifidir. Tohumun kabuğu kullanıldığı için suda çözünebilen lifleri çokça içermektedir. Bu sayede bağırsağımıza su çekmekte ve dışkının kıvamını yumuşatarak kabızlığa çözüm olabimektedir. Psilyumun kıvamının jelleştirici olması da bu etkiyi desteklemektedi
Avokado yapısında diğer meyvelere göre daha çok yağ içeren bir meyvedir.
Farklı yağ asitleri, vitaminler, mineraller, karotenoidler ve diğer fitokimyasallar gibi temel besinler açısından oldukça zengin bir bileşime sahiptir. Avokado; riboflavin, niasin, folat, pantotenik asit, magnezyum ve po
Hindistan cevizi yağı tıpkı tereyağında olduğu gibi doymuş yağ asitlerinden zengin bir yağ çeşididir. Ancak orta zincirli yağ asitlerini içermesi sindirimi ve taşınmasında kolaylık sağlamaktadır. Bu sayede hızlı bir enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Hindistan cevizi yağının orta zincirli yağ a
Son yıllarda, bitki bazlı diyetler, insan ve çevre sağlığına potansiyel faydaları nedeniyle artan bir ilgi görmektedir. Bitki bazlı beslenmenin birden fazla uygulaması mevcuttur. Tamamen hayvansal ürünlerin kısıtlandığı vegan beslenmeden çeşitli vejetaryen diyetlere kadar bitki bazlı beslenme gerçek
Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) ve Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü (AIRC) 2020 yılında yayınladığı raporda obezite ile ilişkili olanlar da dahil olmak üzere kanser ve çoklu kronik hastalıkların önlenmesini destekleyecek öneriler yayınladı. Önerilerde çok spesifik besinler ve mucizeler beklese
Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, kara lahana, beyaz lahana besleyiciliği yüksek kış sebzelerindendir.
Özellikle B grubu vitaminler, potasyum, C vitamini ve K vitamini açısından zengindir. Lahanagiller, glukosinolat grubu bileşenleri içermektedir ve bu bileşenlere lahanagillere acı tadı
Kahvesiz yapamayanlar buraya bu hafta A'dan Z'ye kahveyi yazımıza konuk ediyoruz. Kahve dünyada en çok tüketilen içecekler arasında yer almaktadır.
Kahvenin sağlığı olan etkileri genellikle kafein, klorojenik asit, kafeik asit, hidroksihidrokinon gibi zengin içeriğine atfedilir. Geçmişte yapı
Ara öğünler diyetle birlikte hayatınıza giriş yapabiliyor ancak ara öğünler gerçekten gerekli mi?
İştah kontrolüne sağladığı katkıdan dolayı ara öğünlerin diyetlerde vazgeçilmez olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Bu sebeple diyetle birlikte hiç acıkmamanıza rağmen ara öğün yapıyor da olabilirs
Kilo almaya veya vermeye ne zaman karar veriyorsunuz?
Aynaya bakıp kendinizi eleştirdiğinizde mi?
Biri size ne kadar sıskasın dediğinde mi yoksa çok kilo almışsın denildiğinde mi?
Aslında başlangıç noktamızı doğru belirlemek çok önemli. Sadece ağırlık hedefli diyetler yaptığımızda bunun çok
Çocukluk çağında obezite yaygınlığı gittikçe artmakta olan bir halk sağlığı sorunudur.
Özellikle çocukluktan başlayan obezitenin sağlıkla ilişkili yükünün yetişkin yaşamına taşınması göz önüne alındığında, potansiyel olarak yıkıcı sonuçları olan bir salgın olduğu düşünülmektedir.
Dünya Sağ
Zeytinyağı, zeytinin çekirdekleri ile birlikte sıkılmasıyla kimyasal bir işleme maruz bırakılmadan elde edilen bir yağdır.
Zeytinyağının sızma, rafine, riviera gibi çeşitleri bulunmaktadır.
Etiket bilgisinde natürel sızma ve natürel yazan zeytinyağları doğrudan tüketime uygun olan yağlardı
Siz de mucize bir zayıflama yöntemi arıyor ve çeşitli detokslar deniyor musunuz ?
3 günde 10 kilo desem de inanmayın çünkü detoks sizin bildiğiniz detoks değil!
Detoks olarak adlandırılan diyetlerin ne anlama geldiğini gelin birlikte inceleyelim.
Detoksifikasyon, vücudumuzda karaciğer tara
Kolajen vücuttan üretimi olan birden fazla çeşidi bulunan bir proteindir.
Ciltte, kıkırdaklarda, kemikler, organlarda, tendonlarda ve gözde farklı çeşitlerde ve miktarda kolajen bulunmaktadır.
Kolajen; doku yapımı- onarımından büyük bir rol oynar bu sebeple ismi sık sık cilt sağlığı ile birli
Günümüzde şeker yerine kullanılan alternatiflerin kullanımı gittikçe artmaktadır.
Bal ve pekmez gibi doğal şeker içeren alternatifler sıklıkla tercih edilse de bal ve pekmezde ısı uygulaması ile birlikte sağlığa zararlı olan Hidroksi Metil Furfural (HMF) artışı gerçekleştiğini biliyor muydunuz?
Karaciğer yağlanması (Hepatik steatoz), karaciğer hücrelerinde fazla yağ birikmesi durumudur.
Karaciğer en büyük ikinci organımız olmakla birlikte en işlevsel organlarımızdan biridir.
Besinlerin vücuda girdikten sonra sınıflandırılarak işlenmesine ve zararlı maddeleri detoksik hale getirer
Polikistik over sendromunuz varsa yaşam tarzınızı değiştirin
13.08.2021 09:19
Polikistik over sendromu, doğurganlık dönemindeki kadınların %5-10'unda rastlanan hormonal bir bozukluktur. Adet döngüsü bozuklukları, aşırı tüylenme, hormonal dengesizlikler sonucu hekim tarafından tanısı koyulmaktadır. Hormonal dengesizliğin ve insülin direncinin de getirisi ile polikistik over se
Akne, iltihaplı ve çok faktörlü bir cilt hastalığıdır.
İlaçlar, cilt bakım ürünleri, hormonal faktörler, stres, genetik faktörler dolayısıyla akne oluşumu görülebilir.
Son yıllarda beslenme ve sivilce oluşumu ilişkisine dair pek çok çalışma yapılmaktadır.
Bazı besinlerin akne oluşumuna kat
Kabızlık (konstipasyon), batı tarzı beslenme ile günümüzde sıklığı giderek artan bir durumdur. Kabızlığı yalnızca dışkılayamama durumu olarak tanımlanmaz ancak haftada iki kereden az zorlanarak dışkılama kabızlık olarak adlandırılabilir. Buna ek olarak sert dışkı, dışkının vücuttan atılamama hissi d
Havaların ısınmasıyla kuru baklagil yemeklerinin tüketimi azalabiliyor.
Mercimek, nohut, bezelye, börülce, kuru fasulye, barbunya, bakla, maş fasulyesi gibi kuru baklagiller yazın da sofralarınızın yıldızı olabilir.
Baklagiller demir, çinko, magnezyum, tiamin, riboflavin, niasin, folik asitten
Yasakların kalkması ile birlikte uzun zamandır kapalı olan kafe ve restoranlarda özlenen lezzetlerin tüketimi artabilir.
Sağlıksız tercihlerin yoğunluğu hızlı bir ağırlık kazanımı sürecine dönüşebilir.
Evdeyken diyetim harika gidiyordu ama dışarı çıkınca "bozdum" diyor olabilirsiniz.
Önceli
Zerdeçal veya diğer bir adıyla turmerik antioksidan özelliği ile oldukça popüler bir baharattır.
Genellikle renk verici olarak da kullanılan zerdeçal ısıya dayanıklı ve suda çözünemeyen bir antioksidan bileşime sahiptir.
Zerdeçal az miktarda enerji, protein, karbonhidrat, yağ, posa ,B12 ha
Aralıklı oruç son dönemde oldukça popüler.
Ağırlık kaybı için planlanan diyetlerde sıklıkla aralıkla oruca başvuruluyor.
Peki gerçekten aralıklı oruç mucize mi?
Aralıklı orucun temelleri 1945'lere dayanmaktadır.
Günümüzde Mosley ile tekrar gündeme gelmiş ve popülaritesi artmıştır.
Ara
Yumurta besleyici bir besin ve protein, vitamin, mineral, lütein , zeaksantin ve kolin gibi beyin ve göz sağlığını da destekleyici birçok besin öğesi içermektedir. Yumurta, anne sütüne benzer bir aminoasit profiline sahip olan örnek bir protein kaynağıdır. Günlük protein alımına katkı sağlamaktadır.
Migren, sinir sistemine bağımlı olarak birden fazla sistemi etkileyen, tekrarlayıcı baş ağrısı ile karakterize bir hastalıktır.
Dünyada iş yapamamaya neden olan hastalıklar arasında on dokuzuncu sırada yer almaktadır.
Kadınlarda erkeklere göre 2 kat fazla görülmektedir.
Migreni tetikleyen
Akdeniz Diyeti; Akdeniz havzasında bulunan özellikle Yunanistan, Güney İtalya, Portekiz, Kıbrıs, İspanya gibi ülkelerin geleneksel beslenme şeklidir. Akdeniz diyeti ilk defa 1960'lı yıllarda Angel Keys tarafınca, Akdeniz bölgesinde yaşayan bazı toplumların yeme alışkanlıklarının gözlemlenmesiyle bel
Havalar ısınması ile birlikte sıvı tüketimi artmaya başlamakta ancak doğru sıvının tercihi oldukça önemli. Kişinin yaşı, boyu, kilosu, fiziksel aktivitesi ve daha birçok koşula göre sıvı ihtiyacı değişmektedir.
Susama hissi, susuzluğun en belirgin sinyalidir ancak susama hissi beklenmeden su tüke
Kolesterol, hayvansal kaynaklı besinlerde bulunan yağ benzeri bir maddedir. Kolesterol kan dolaşımında da bulunmaktadır ve belli bir miktarda bulunması işlevseldir. Hücrelerin zarının yapımı, D vitamini oluşumu gibi birçok görevde kullanılmaktadır. Ancak kolesterolün suda çözünmeyen yapısı dolayısıy
Ağırlık kaybı hedefi olan herkesin ilk yaptığı şey ekmeği kesmek. Peki ekmeği kesmek sizce gerçekten doğru mu ? Öncelikle ekmeği tanıyalım.
Ekmek, ülkemizde temel gıdadır ve enerji ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Özellikle B grubu vitaminlerce zengin olmakla birlikte kalsiyum, çink
Alzheimer hastalığı, hafıza ve bilişsel fonksiyonların kaybıyla ilerleyen nörodejeneratif bir hastalıktır. Demansın (bunama) en büyük sebeplerinden biridir. Türkiye'de 70 yaş ve üzeri her 100 kişiden 11'i Alzheimer hastalığına yakalanmaktadır. Yaş artışı ile her 5 yılda Alzheimer riski 2 kat artmakt
Covid-19 pandemisi dolayısıyla alınan önlemler doğrultusunda tam kapanma durumuna geçiş yaptığımız bu dönemde sağlıklı beslenme, bu salgına karşı silahlarımızdan
biridir.
Bu süreci bağırsak sağlığına katkı sağlayıp, bağışıklık sistemini destekleyerek geçirmek için sağlıklı beslenme ve hareketlil
Balık veya balık yağı, insan sağlığı için birçok yararlı rol oynadığı görülen çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA'lar) içerir.
Balık yağı kapsüllerinde omega-3 yağ asitleri bulunur ancak balığın kendisi ek olarak D vitamini gibi bazı bileşenler içerir.
Çoklu doymamış yağ asitlerine EPA ve D
Ramazanın ilk günlerinde beslenmenin oldukça özenli olması gereken bir süreçteyiz. Ramazanla birlikte beslenme düzenimiz değişmekte ve beslenmenin düzenlenmesinde bazı hatalara düşülmektedir.
SAHUR
Öğün sayısının çok azaldığı ramazanda öğün sayısını, besin ve su tüketiminin yeterli olmasını s
Bağışıklık sistemi, vücudun savunma sistemidir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi; virüs ve benzeri hastalık yapıcı faktörlere karşı bir bariyer oluşturmaktadır bu sebeple bağışıklık sisteminin sağlıklı olması oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin temelleri düzenli uyku, yeterli su tü
Covid-19 pandemisi öncesinde diyabet ve obezitenin bağışıklık fonksiyonun bozulmasına katkıda bulunduğu düşünülmekteydi. Pandemi ile birlikte diyabet ve obezitesi olan bireylerin daha yüksek ölüm oranına sahip olduğu saptanmış oldu. İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti'nden (NHS) yayınlanan veriler, Nisa
Palm yağı, bir hurma türü olan palm ağacı meyvesinden elde edilen bitkisel bir yağdır. Maliyetinin düşük olması nedeniyle son zamanlarda besin etiketlerinde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Avrupa Gıda Güvenliği Komitesi (EFSA), 2016 yılında bitkisel yağlarda ısıl işlemle birlikte kanserojen bir b
Beslenme hayatımızın her anında oldukça kıymetli olsa da gebelik döneminde beslenme anne adaylarının en önem verdiği konulardan biridir ve sağlıklı nesiller için tüm anne adaylarının dikkat etmesi gereken bir konudur.
Gebelik döneminde enerji ve besin öğesi ihtiyaçları artmaktadır ancak artan bes
Reflü hastalığı (GÖRH) yaygınlığı yüksek olan yaşam kalitesini uyku bozuklukları kadar bozabilen bir hastalıktır. Batı ülkelerinde reflü yaygınlığı %20 iken Asya ülkelerinde %5 yaygınlığında reflü görülmektedir. Ülkemizde de Batı ülkelerinde benzer oranlarda reflü hastalığı görülmektedir. Midedeki a
Bisfenol-A (BPA), polikarbon plastiklerin ve konserve gibi metallerin yapımında kullanılan bir kimyasal maddedir. Plastik su şişeleri, damacanalar, kola şişeleri, meyve suyu şişeleri, biberonlar, tek kullanımlık tabak-çatallar, saklama kaplarının büyük bir kısmı ve konserveler bisfenol-A'yı içermekt
Çocuklar, özellikle erken çocukluk döneminde sebze yemekten hoşnut olmazlar. Bu durumda ebeveynler çocuklara sebzeyi sevdirecek birçok yol aramaya başlar. Çocukların tat alma duyuları gelişmeye başladığı andan itibaren baskın olan tatlı ve tuzlu tatlara yönelim göstermektedir ancak sebze tadı bu kad
Bitki çayları; doğru bitki, doğru hazırlık ve doğru miktar ile sağlığa yarar sağlamaktadır. Ancak gereğinden fazla tüketilen, yanlış hazırlanan bitki çaylarının toksik bir etki yaratabileceği bilinmelidir. Özellikle kronik bir hastalığı olan bireyler, düzenli ilaç kullanan bireyler, anne adayları ve
Merhaba,
Beslenmenin fizyolojik bir ihtiyaç olması dolayısıyla hepimizin beslenme hakkında birçok fikri bulunmakta ancak konu sağlıklı beslenme olduğunda bilimsel bilgilerin ışığına ihtiyaç duymaktayız. lifebursa.com'da sizlerle buluştuğum ilk yazımda pandemi döneminde değişen beslenme alışkanlık
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Beslenme ve inflamasyon
Enflamasyon, vücudun enfeksiyonlarla savaşma ve iyileşme yöntemidir. Ancak bazı durumlarda enflamasyon kontrolden çıkabilir ve gereğinden uzun sürebilir. Oluşan kronik enflamasyon durumu; diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi kronik hastalıkların riskini arttırmaktadır. Beslenme ile enflamasyonu ideal düzeyde tutmaya katkı sağlanabilmektedir.
Şekerli besinler
Eklenti şekeri (sakaroz) ve yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS), Batı diyetinde temel bileşenlerindendir.
Eklenti şekerlerin zararlı olmasının nedenlerinden biri, enflamasyonu arttırabilmesidir. Yapılan bir çalışmadan yüksek sükrozlu diyet alan farelerin inflamasyon yanıtı arttırması sebebi ile meme kanseri gelişme riskinin arttığı gözlemlenmiştir. Yapılan bir diğer randomize kontrollü çalışmada gazlı içecek içen , süt içen ve su içen bireylerde yalnızca gazlı içecek içen grupta inflamatuvar parametrelerin yükseldiği ve bu sürecin insülin direncini tetiklediği gösterilmiştir. Ancak bu noktada şekerler iyi ayırt edilmelidir. Meyvede bulunan şeker olan fruktoz, meyvedeki miktarı ile inflamasyonu arttırmamaktadır. Ticari olarak hazırlanan fruktoz şurupları ise inflamasyonu arttırabilecek bir grupta yer almaktadır. Eklenti şeker ve fruktozun fazlası; obezite, insülin direnci, diyabet, yağlı karaciğer hastalığı, kanser ve kronik böbrek hastalığı ile ilişkilendirilmiştir.
Trans Yağlar
Trans yağlar özellikle margarinde bulunmakla birlikte en çok pastane ürünlerinde bulunmaktadır.
Sıvı olan doymamış yağlara, katı bir yağın stabilitesini vermek için hidrojen eklenerek oluşturulurlar. İçerik etiketlerinde trans yağlar genellikle kısmen hidrojene yağlar olarak listelenir. Süt, et gibi gıdalarda doğal olarak trans yağ içermektedir ancak bu trans yağların inflamasyona sebep olmazken margarin gibi yapay olarak trans yağ içeren yağların inflamasyona sebep olduğu saptanmıştır. Yapay trans yağları tüketmek, C-reaktif protein (CRP) gibi yüksek düzeyde inflamatuvar belirteçlerle bağlantılıdır. Yapılan bir çalışmada, diğer gruplara göre en yüksek trans yağ alımını bildiren kadınlar arasında CRP seviyeleri %78 daha yüksek bulunmuştur.
Rafine/Basit karbonhidratlar
Rafine/basit karbonhidratlar, işlenmiş ve lif içeriği düşük olan karbonhidratlardır.
Son dönemde yapılan çalışmaların çoğu, modern diyetteki rafine karbonhidratların, obezite ve iltihaplı bağırsak hastalığı riskini arttırdığı bağırsak bakterilerinin büyümesini teşvik ederek inflamasyonu arttırdığını göstermektedir. Rafine karbonhidratlar, işlenmemiş karbonhidratlardan daha yüksek bir glisemik indekse (GI) sahiptir. Yüksek GI gıdalar, düşük GI gıdalardan daha hızlı kan şekerini yükseltir. Bir çalışmada, yüksek GI gıdaların en yüksek alımını bildiren yaşlı yetişkinlerin, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi inflamatuvar bir hastalıktan ölme olasılığı 2.9 kat daha fazla bulunmuştur.
İşlenmiş et
Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini tüketmek; kalp hastalığı, diyabet, mide ve kolon kanseri riskinin artmasıyla ilişkilidir.100 gramlık işlenmiş et tüketimi ile mide, kolon ve rektum kanseri riski %34 artmaktadır.
İşlenmiş et ürünlerinde bulunan AGE bileşenlerinin inflamasyona sebep olduğu ve bu sebeple kronik hastalıkların riskini arttırdığı düşünülmektedir.
Zencefil
Zencefil ( Zingiber officinale ), taze, kurutulmuş veya toz olarak çeşitli şekillerde tüketilebilen bir baharattır.
Özellikle soğuk algınlığı, mide bulantısı gibi durumlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Zencefil; gingerol, shogaol, zingiberene ve zingerone gibi yüzden fazla aktif bileşik içerir. Bu antioksidan bileşenlerin vücutta inflamasyonu azalttığı bilinmektedir. 1010 katılımcı ile yapılan 16 çalışmanın analizi, 4-12 hafta boyunca her gün zencefil tüketmenin, plaseboya kıyasla inflamasyon belirteçlerini önemli ölçüde azalttığını saptanmıştır. Günlük tüketilen yemeklere ve yoğurt/süte eklenerek veya taze formatta tüketimi sağlanabilir.
Sarımsak
Sarımsak ( Allium sativum ) güçlü kokusu ve tadı ile en güçlü antioksidan kaynaklarından biridir. Faydalarının çoğu, anti-inflamatuar özelliklere sahip olan allisin, dialil disülfid ve S-allilsistein gibi kükürt bileşiklerinden gelmektedir.
830'dan fazla katılımcıyı içeren ve 4-48 hafta süren 17 yüksek kaliteli çalışmanın analizi, sarımsağı düzenli tüketen kişilerin, inflamatuar belirteçlerinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Bazı çalışmalar, sarımsağın vücutta glutatyon (GSH) ve süperoksit dismutaz (SOD) gibi antioksidanları artırmaya yardımcı olurken, interlökin 10 (IL-10) ve nükleer faktör-B (NF-κB) gibi inflamasyonu teşvik eden belirteçleri düzenlediğini göstermiştir. Sarımsağı çiğ olarak tüketmenin bu antioksidan etkiyi kuvvetlendireceği gösterildiği için günlük rutininizde salatalara, soslara çiğ sarımsağı ekleyebilirsiniz.
Zerdeçal
Zerdeçal ( Curcuma longa ), eski çağlardan beri insanların kullandığı Hint mutfağında popüler olan bir baharattır. 300'den fazla biyoaktif bileşene sahiptir. Bunlardan en önemlisi, güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip olan kurkumin adı verilen bir antioksidandır.
Çok sayıda çalışma, kurkuminin, iltihabı destekleyen genleri aktive eden bir molekül olan NF-κB'nin aktivasyonunu bloke edebileceğini göstermiştir. Kurkumin ile yapılan çalışmalar genellikle zerdeçalı değil, kurkumin takviyelerini kapsamaktadır. Zerdeçal ağırlıkça sadece %3 kurkumin içerir ve vücutta emilimi çok yüksek değildir. Zerdeçalı karabiber ile tüketmek, piperin içeriği dolayısıyla emilimini%2000’e kadar arttırabilir. Buna ek olarak inflamasyonun arttığı bazı kronik hastalıklarda hekiminize danışarak kurkumin takviyesi kullanımı önerilebilir.
Karabiber
Karabiber ( Piper nigrum L. ) aktif bileşeni piperin ile vücuttaki enflamasyonu azaltmada rol oynamaktadır.
Artriti olan hastalar ile yapılan bir çalışmada piperin takviyesinin inflamatuvar bileşenleri azalttığı saptanmıştır. Hem astımı hem de mevsimsel alerjisi olan farelerde piperin, kızarıklığın, hapşırma sıklığının, IL-6 ve IL-1β gibi çeşitli inflamatuvar belirteçlerin yanı sıra immünoglobulin E'nin (IgE) azalmasına yardımcı olmuştur. Bununla birlikte, karabiberin anti-inflamatuar özellikleri üzerine sınırlı insan araştırması yapılmıştır. Bilim adamlarının etkilerini keşfetmek için daha fazla araştırma yapması gerekmektedir. Ancak karabiber günlük diyete eklemek basit ve etkili bir değişiklik olacaktır.
Yeşil çay
Yeşil çay ( Camellia sinensis L. ) , sağlık yararları ile anılan popüler bir bitki çayıdır. Bu bitki, polifenol adı verilen sağlıklı bileşikler, özellikle epigallokateşin-3-gallat (EGCG) ile doludur. Çalışmalar, bu bileşikleri beyin ve kalp için faydalarla ilişkilendirmiştir.
Yapılan çalışmalar yeşil çayın inflamasyonun rol oynadığı; inflamatuvar barsak hastalıkları, obezite, artritlerde iyileştirici etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Hekim /diyetisyeninize danışarak diyetinize günde 2 fincana kadar yeşil çay ekleyebilirsiniz.
İnsülin duyarlılığınızı artırın
23.05.2022 09:29C vitamininden zengin 10 gıda
18.05.2022 09:04Bayramda Nasıl Beslenelim ?
02.05.2022 09:04Sağlıklı bir market alışverişi nasıl yapılır?
26.04.2022 09:22Kakaonun Kanıtlanmış 6 Faydası
19.04.2022 10:35Meyve ve sebzeler nasıl yıkanır?
12.04.2022 10:02Ramazan Ayında Beslenirken Nelere Dikkat Edelim?
04.04.2022 09:27Koenzim Q10'un (CoQ10) 7 Faydası
29.03.2022 11:25Trigliserit düzeylerinizi nasıl düşürebilirsiniz?
22.03.2022 11:48Yeterince Su İçmenin Bilime Dayalı 6 Faydası
14.03.2022 11:42Yeşil çay, diyetlerin vazgeçilmezi mi?
07.03.2022 12:01Baharatların Son Kullanma Tarihi geçer Mi?
02.03.2022 09:32Yulaf ezmesinin 6 faydası
21.02.2022 12:14Zeytinyağı ve bitkisel yağlar
16.02.2022 09:52Glisemik indeks nedir?
09.02.2022 11:39Daha düşük kolesterol seviyeleri için 10 öneri
02.02.2022 15:25Yeterli magnezyum aldığınıza emin olun!
26.01.2022 12:03Yüksek tansiyona karşı 12 besin
18.01.2022 13:41Yeni yıl, yeni kararlar…
13.01.2022 15:29Besin etiketi okuyor musunuz?
04.01.2022 11:49İçimizi ısıtacak sıcak içecekler
29.12.2021 11:43Diyet posası nedir?
22.12.2021 03:49İnsülin direncim var kilo veremiyorum!
14.12.2021 13:48Ketojenik diyet nedir? Ne değildir?
09.12.2021 13:35Şekerli ve tatlandırılmış içeceklere dikkat!
01.12.2021 11:11Psilyum nedir?
24.11.2021 13:36Sağlıklı bir yağ kaynağı: Avokado
18.11.2021 16:25Hindistan cevizi yağı zayıflatır mı?
09.11.2021 14:31Sağlığın anahtarı bitki bazlı beslenme mi?
02.11.2021 13:52Kanserden korunmak mümkün mü?
26.10.2021 15:52Kışın lahanagilleri sofranızdan eksik etmeyin
22.10.2021 14:57Kahve yararlı mı zararlı mı?
15.10.2021 10:52Ara öğün şart mı?
08.10.2021 15:06Nerede yanlış yapıyorum?
01.10.2021 12:35Okul çocuklarında sağlıklı beslenme
24.09.2021 10:29En sağlıklı yağ: Zeytinyağı
17.09.2021 13:51Mucize zayıflama yöntemi: Detoks
10.09.2021 12:20Kolajen, bir gençlik iksiri mi?
03.09.2021 10:49Sağlıklı tarifler gerçekten sağlıklı mı?
27.08.2021 10:42Karaciğeriniz sağlıklıysa siz de sağlıklısınız
20.08.2021 15:34Polikistik over sendromunuz varsa yaşam tarzınızı değiştirin
13.08.2021 09:19Sivilcelerim var nasıl beslenmeliyim?
06.08.2021 11:15Kabızlık nasıl çözülür?
30.07.2021 11:23Yazın kuru baklagil tüketiminden vazgeçmeyin!
16.07.2021 12:53Dışarıda sağlıklı beslenme
09.07.2021 15:11Zerdeçalı yemeklerinizden eksik etmeyin!
02.07.2021 13:41Aralıklı oruç mucize mi?
25.06.2021 16:35Neden organik yumurta yemeliyim?
18.06.2021 13:04Migrenim var nasıl beslenmeliyim?
11.06.2021 15:19Bilinen En Sağlıklı Diyet: Akdeniz Diyeti
04.06.2021 17:09Sıvı tüketimini arttırmanın tam zamanı
28.05.2021 12:08Yüksek kolestrol için beslenme önerileri
21.05.2021 16:05Ekmeği kestim
14.05.2021 17:02Alzheimer hastalığından korunmanın yolları
07.05.2021 16:58Tam kapanmada beslenmeye dikkat
30.04.2021 11:09Balığın yağı mı kendisi mi?
23.04.2021 09:05Ramazan ayında sağlıklı beslenme
16.04.2021 09:45Bağışıklık sisteminizi destekleyin
09.04.2021 09:20Beslenme ile Covid-19'a karşı alınacak önlemler
02.04.2021 09:00Palm yağı gerçekten zararlı mı?
26.03.2021 13:25Gebelikte beslenme
19.03.2021 16:33Reflü hastalarında beslenme
12.03.2021 11:19Bisfenaol-A (BPA) maruziyetine dikkat!
05.03.2021 09:27Sebze sevmeyen çocuklara yönelik öneriler
25.02.2021 15:07Bitki çaylarının hazırlanması ve kullanımı
19.02.2021 09:42Pandemi döneminde değişen beslenme alışkanlıkları
12.02.2021 10:57