SON DAKİKA
Hava Durumu

Ramazanda Beslenme

Yazının Giriş Tarihi: 20.03.2023 09:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.03.2023 09:36

11 ayın sultanı ramazan ayı geldi, beslenmenin maneviyat kazandığı bu ayda doğru beslenmek sağlığımız için oldukça önemlidir.

Su tüketimi önemli

            Zaman kısıtlaması olduğu için su tüketimi Ramazan ayında azalabilmektedir ancak yeterli su tüketimi sağlamak için iftardan sahura kadar olan sürede yudum yudum su tüketimi sağlanmalıdır. En az 2 litre su tüketimi yapılmalıdır.  Çay ve kahve gibi kafein içeren içecekler su yerine geçmemektedir. Bu nedenle kafeinli içeceklerin tüketimi azaltırken su tüketimini arttırmak hedeflenmelidir. Suyun yetersiz tüketimi; kabızlık, böbrek hastalıkları, kalp rahatsızlıkları, baş ağrısı gibi birçok olumsuz sağlık sorunu ile ilişkilidir.

Sahursuz oruç olmaz

            Yeterli besin alımının sağlanması için tek öğün yetersizdir bu nedenle iftar ve sahurlar düzenli yapılmalıdır. Sahurlarda özellikle protein içeriği yüksek olan yumurta, peynir gibi besinlere yer verilmesi tokluk süresini uzatarak  daha konforlu bir oruç sağlayabilmektedir. Aynı zamanda yeterli lif alımını sağlamak adına sahurlarda salatalar , yeşillikler ve sebzeler vazgeçilmezdir. Tuzlu besinlerden ve kızartma gibi yağlı pişirme yöntemlerinden mide hastalıkları ve konforlu bir oruç için uzak durulmalıdır. Lif alımını arttırmak ve daha dengeli bir şeker profili sağlamak adına esmer unlu ekmeklerin tercihi sağlanmalıdır. Sahurlarda şekerli besinlerden uzak durulmalıdır.

Pişirme yöntemlerine dikkat

            Kızartma, kavurma  gibi yağlı pişirme yöntemleri, enerji alımını ve susuzluk hissini arttırmaktadır. Daha besleyici pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Haşlama , buğulama, fırın vb. yöntemler besin öğelerinin kaybını daha aza indirgeyerek besleyicilik sağlayacaktır.

Dengeli bir iftar öğünü

Uzun süreli bir açlıktan sonra iftarlar bir yeme şölenine dönüşebilmektedir ancak bir anda hızla yüksek hacimli besin tüketimi sağlamak şekerinizi hızla yükseltmekte ve  mide rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Bu nedenle iftarda kademeli bir yeme sağlamalıdır. Çorba tüketiminden sonra kısa bir mola verilmeli ve ana yemeğe geçilmelidir. Yemekler çok çiğnenmeli ve zamana yayarak tüketilmelidir. Ana yemeklerde protein kaynağı olan et, kıyma, köfte, tavuk, balık, baklagillkere yer verilmelidir. Salata lif içeriği dolayısıyla eksik edilmemelidir. Pide gibi rafine bir karbonhidrat kaynağı tercih edilecekse bir avuç kadarının bir dilim ekmeğe eş değer olduğu unutulmamalıdır ve bazı günler pide bazı günler tam tahıllı ekmek olacak şekilde bir dengeleme yapılmalıdır.

İftar sonrası tatlıları

İftarlardan sonra genellikle bir yeme şölenine dönüşmekte ve sürekli olarak atıştırma başlamaktadır. Ancak bu durum sindirim sistemine binen yükü arttırmaktadır. İftardan ortalama 2 saat sonra bir ara öğün sağlanabilir. Bu ara öğünde meyve, süt grubu besinlere ek zaman zaman tatlılar da yer alabilir. Ancak tatlı sıklığına dikkat edilmelidir. Tüm gün düşen klan şekeri akşamları hızla yükselmekte uzun vadede hem şeker dengesi bozulmakta hem de ağırlık kazanımına neden olmaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.