SON DAKİKA
Hava Durumu

Sebze sevmeyen çocuklara yönelik öneriler

Yazının Giriş Tarihi: 25.02.2021 15:07

Çocuklar, özellikle erken çocukluk döneminde sebze yemekten hoşnut olmazlar. Bu durumda ebeveynler çocuklara sebzeyi sevdirecek birçok yol aramaya başlar. Çocukların tat alma duyuları gelişmeye başladığı andan itibaren baskın olan tatlı ve tuzlu tatlara yönelim göstermektedir ancak sebze tadı bu kadar baskın değildir. Ek olarak sebzelerin sade bir şekilde sunulmaması sebzelerin tadını alma konusunda güçlük oluşturur. Bu nedenlerle erken çocukluk döneminde sebzelerden uzaklaşmalar başlayabilir.

Sebzeleri sevdirmek için;

  1. Sebzeleri geleneksel formlarla pişirmek yerine farklı formlarda pişirmeyi deneyin. Örneğin, zeytinyağlı karnabahar yemeği yerine karnabahar graten, fırında baharatlı karnabahar gibi farklı formlar deneyebilirsiniz.
  2. Sebzeleri zorla yedirmeyin. Masalarda sebzeye mutlaka yer verin ve hazırlamaktan yılmayın. Masada ebeveynlerinin sebze yediğini gören bir çocuğun sebze yemeye olan bakış açısı zamanla düzenlenecektir.
  3. Eğlenceli sunum tabakları oluşturun. Sebzelerle farklı karakterler oluşturabilir, eğlenceli sunumlar kullanabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz sebzeyle olan ilişkisini düzenleyebilir.
  4. Sebzeleri çocuğunuzun sevdiği bir tat ile birleştirebilirsiniz. Bu noktada soslardan yardım alabilirsiniz. Sebze yemeklerini; patates, makarna gibi çocuğunuzun sevdiği tatlarla birleştirebilirsiniz.
  5. Birlikte hazırlayın. Sebzelerin yıkanmasında, hazırlanmasında ve pişirilmesinde onlara rol verebilirsiniz. Bu sayede kendi yaptıkları yemeğin tadına bakma konusunda daha talepkar olacaklardır.

Sebzeyi sevdirecek tarifler

1.Kabak Çubuğu

2 adet kabağın kabuklarını soyalım, kabakları ince şeritler halinde keselim. Derin bir kapta bir yumurtayı çırpalım üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kajun baharatı, 1 çay kaşığı kekik, bıçak ucu tuz ve isteğe bağlı 1 çay kaşığı toz kırmızı biber ekleyelim. Yayvan bir tabağa 3 yemek kaşığı galeta unu dökelim. Kabak şeritlerini önce yumurtalı karışıma bulayalım ardından galetaya bulayıp yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine alalım. Tüm kabaklar hazır olduğunda 180 derecede 20 -25 dakika tam kızarana kadar bekleyelim. Bu sırada 2 yemek kaşığı yoğurdu iyice çırpalım ve içine 1 çay kaşığı nane ile 1 çay kaşığı kekik ekleyelim. Tamamı 250 kalori olan kabak çubukları hazır.

2.Sebze Çorba

2 orta boy soğanı küp küp doğrayalım. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 3 yemek kaşığı mercimek ve soğanları tencerede biraz kavuruyoruz.2 orta boy kabak soyuyoruz ve büyük büyük doğruyoruz. 1 büyük boy domates iri iri doğruyoruz. Bolca taze nane, maydonoz, dereotu gibi yeşillikleri yıkıyoruz. İrice doğranan sebze ve yeşillikler ve 1 litre kadar suyu (5 su bardağı su ) tencereye ekliyoruz.

Sebzeler ve mercimek yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz. Ardından zerdaçal, karabiber, tuz, nane ve kimyon gibi baharatları ekliyoruz. En son blenderdan geçiriyoruz ve çorbamız hazır. 1 büyük kasesi (2 büyük kepçe) 90 kalori olan çorbamız hazır.

3.Karnabahar graten

Bir küçük karnabaharı 20 dakika haşlıyoruz.O sırada ayrı bir tavada 2 bardak süt, 1 yk silme tam buğday unu, 1 yk silme tereyağ ve 1 yumurtadan beşamel sos hazırlıyoruz. Tereyağı, un kavurup ılık sütü yavaşça ekleyerek karıştırıyoruz sonra yumurtayı kırıp sürekli karıştırıyoruz. Altını kapatıp biraz daha karıştırıp istediğimiz baharatları ekliyoruz (özellikle karabiber).1 ince dilim kadar kaşar peyniri rendeliyoruz ve beşamel sosun içine ekleyerek karıştırıyoruz. Haşlanan karnabaharı borcama alıyoruz ve üzerine beşamel sosu ekliyoruz. Üzerine 2 ince dilim kadar kaşarın rendesini de ekliyoruz ve üzeri kızarana kadar 180 derece fırında pişiriyoruz. Tamamı ortalama 600 kalori olan karnabahar grateni 4 kişi bölüşerek tüketebilirsiniz.

4.Köz biber çorba

2 yemek kaşığı zeytinyağı ile 1 yemek kaşığı tereyağı tencerede eritiyoruz ve orta ateşe alıp 1 silme yemek kaşığı tam buğday unu ekliyoruz ardından yarım çay kaşığı zerdeçal, yarım çay kaşığı karabiber, isteğe bağlı nane ve sumak ekleyerek karıştırıp ardından 1 çay bardağı ılık sütü ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz. Pürüzsüz bir kıvam elde edince 5 adet közlenmiş biberi ve 2 adet küçük boy domatesi ekliyoruz. Ardından yavaş yavaş 5 su bardağı suyu ekliyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan 1-2 dakika sonra altını kısıp birkaç dakika daha pişiriyoruz blenderdan geçiriyoruz. 4 kasesi 450 kalori olan çorbamız hazır.

5.Ispanaklı omlet

4-5 sap ıspanak ile 2 adet yumurtayı blenderdan geçiriyoruz, ardından yapışmayan bir tavada kapağını kapatarak pişiriyoruz. İçerisine tuz ve istediğiniz baharatları da ekliyoruz. Omletinizin arasına peynirve közlenmiş kırmızı biber ekleyerek tüketebilirsiniz.

6.Brokoli köfte

1 küçük brokoliyi çok az su ile çiçekleri tencerenin dibine bakacak şekilde haşlıyoruz. Haşlanan brokoliyi 1 orta boy soğan rendesi ,1 yumurta, 1 küçük kase kaşar peyniri, 1 yemek kaşığı tam buğday unu, istediğiniz baharatlar (Biz toz kırmızı biber, karabiber, zerdeçal ekledik.) ile karıştırıp 15 adet olacak şekilde porsiyonluyoruz. 200 derecede kızarana kadar pişiriyoruz ve hazır. Brokoli köftelerin adedi 30 kalori kadar...

Afiyetler olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.