SON DAKİKA
Hava Durumu

Stres mi beslenmenizi beslenmeniz mi stresinizi etkiliyor ?

Yazının Giriş Tarihi: 01.08.2022 11:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.08.2022 11:20

Modern yaşamın bir getirisi olan stres, vücudun uyaranlara karşı verdiği tepkidir. Bu uyaranlar dış veya iç odaklı olabilir. Dış odaklı stresler; mevsim geçişleri , yaşanılan çevre veya yer değişikliği gibi olabilirken iç odaklı stresler duygu durum değişiklikleri, kronik hastalıklar, barsak mikrobiyotasındaki değişimler olabilir. 

Vücutta strese karşı oluşan inflamatuvar yanıt; kortizol hormonunda artışa sebep olmaktadır. 

Kortizolün yükselmesi ile kan şekeri yükselmekte ve insülin salınımı artmaktadır bu durumda kan şekerini hızla yükseltecek olan besinlere eğilim artmakta ve atıştırma isteği oluşmaktadır. Bu koşullarda özellikle hızla ulaşılabilecek ve atıştırması kolay olan  şekerli, paketli gıdalar tercih edilebilmektedir. Stres bu sayede aşırı yemeyi tetikleyebilmektedir. Stres sağlıksız beslenme ve  sedanter yaşama sebep olabildiği gibi obezite, diyabet ve kal-damar hastalıkları gibi kronik hastalıkların riskini arttırmaktadır. Ancak stres yönetiminde beslenmenin kullanılmaması için stres yönetimi sağlanmalı en azından dış odaklı streslerin yönetimi yapılmalıdır. Bunun en güzel yöntemlerinden biri yeme farkındalığı sağlamaktır. Yeme farkındalığınızı arttırmak için; yeme süresini uzatmak, çok çiğnemek ve yemeğe odaklanmak denenebilir. 

Beslenme de vücuttaki inflamasyonu arttırarak stres cevabına neden olmaktadır. 

Sağlıksız beslenme iç odaklı stresi arttırmaktadır. Sağlıksız beslenme ile barsak mikrobiyotasındaki floranın değişimine ek olarak çeşitlilik azalmaktadır. Barsaklardan beyne giden sinyaller değişmekte ve stres tetiklenmektedir. Bu nedenle mikrobiyotayı beslemek oldukça önemlidir. 

Stresin azalması için sağlıklı beslenme rutininde antioksidan içeriği yüksek gıdalara yer verilmelidir.

Renkli sebze ve meyvelerin antioksidan içeriği oldukça yüksektir.

Hem antioksidan hem lif içerikleri ile barsak mikrobiyotasını olumlu şekilde etkileyerek stres cevabı azalmaktadır. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi sağlanmalıdır. Omega-3 içeriği ile balık tüketimi, anti-inflamatuvar etkiyi desteklemektedir.

Haftada 2 kere balık tüketimi sağlanmalıdır.

Sağlıklı yağların alımını arttırmak, mikrobiyal çeşitliliği arttırdığı için çiğ kuruyemişler, yağlı tohumlar beslenmeden eksik edilmemelidir. Çeşitli, dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni ile stresinizi azaltabilir, sağlığınıza katkı sağlayabilirsiniz. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.