SON DAKİKA
Hava Durumu

Bir tarihi yok etmek

Yazının Giriş Tarihi: 12.03.2021 10:10

Frutti Extra Bursaspor Basketbol takımıyla birlikte Uludağ Gazoz Fabrikası'nın İnegöl'deki tesislerine gittiğimde dikkatimi çekmişti, Atatürk Stadı'nın ilk hali.

Merhum iş insanı Nuri Erbak'ın Bursa tarihi fotoğraflarıyla dolu fabrikanın koridorlarında gazeteci arkadaşlarımızla gezerken görmüş ve hemen cep telefonumla görüntüsünü almıştım.

Sizler belki ilk gördüğünüzde benim gibi şaşırabilirsiniz.

Alıştığımız boyutun tam aksi şeklindeydi. Ama altındaki not çok hoşuma gitmişti "Atatürk Stadı'nın ilk hali" yazısı.

Sonrasında biraz araştırma yaparak dünyanın en iyi yüz stadı arasında 86. sırada yer alan bir stadı nasıl yok ettik. Burasını nasıl atıl bir hale getirdik, nasıl yanında koskoca bir Kültürpark varken Millet Bahçesi'ne çevirdik bir daha görmenizi istedim.

Gelin önce bir tarihe yolculuk yapalım;

"Bursa'da 1930 yılına kadar maçlar Atıcılar Sahası'nda oynanıyordu. 1929 yılında, İstanbul'dan gelen Galatasaray B takımının 1-0 yenmesi, yeni bir saha için olanak arayanlara fırsat hazırladı. Başta Faik Tinel olmak üzere o zamanın yöneticileri Bursa Valisi Hulusi Bey'den yeni bir saha istediler. Ortamın elverişli olması bu isteğin sonuçlanmasını sağladı. Bu arada, kolordu komutanı Ali Hikmet Paşa da futbol sahası olması için Beylikbahçe adıyla anılan dutluğu düzelttirdi.

Bu sıralarda bölge müdürü, Nasuhi Baydar'dı. Bu sırada Mustafa Kemal Atatürk, Bursa'ya geldi ve bugün müze olarak kullanılan Çelik Palas'ın yanında bulunan köşkünde Nasuhi Baydar'ı kabul etti. Atatürk, durumu öğrenince Bursa'ya futbol sahası yaptırılması için 1000 Türk lirası bağışta bulundu. Daha sonra Vali Kemal Gedelek, 2000 Türk lirası daha temin etti. Bu paranın yanı sıra Ali Hikmet Paşa'nın gayretleriyle Balıkesir'den getirtilen istihkam bölüğü de sahanın etrafını duvarlarla çevirdi. Ardından, 400 kişilik bir beton tribün yapıldı.

Daha sonra da bu saha bozuldu ve doğu-batı yönlerinde yeni bir saha yapıldı. Bu sahanın güneyine Vali Şefik Soyer zamanında tahta tribün yaptırıldı. Bu tarihlerde bölge müdürü, İhsan Celal Antel idi. Sonunda 1950 yılına gelindi. Haşim İşcan'ın valiliği ve Faik Tinel'in bölge müdürlüğü zamanında bugünkü stadyum ilk haliyle oluşturuldu. Saha ve kapalı tribün böylece hizmete girdi. Bursa Atatürk Stadyumu daha sonraki yıllarda birçok ek inşaatlar gördü. İlkin stadın çevresi taş duvarlarla çevrildi. Ardından kapalı tribünün karşısına bir açık tribün yapıldı. Daha sonra Altıparmak yönündeki kale arkasi (Teksas) tribünü de inşa edildi. En son 1970'te Merinos Fabrikası yönündeki kale arkası tribünü de inşa edilince Bursa Atatürk Stadyumu, bugünkü durumuyla ortaya çıkmış oldu.

1945 yılında Haşim İşçan'ın Bursa Valiliğine atanmasının ardından, stadyum konusu yeniden gündeme geldi. Eski doğu-batı yönlü stadyum yıktırıldı ve modern sisteme uygun bir plan üzerine günümüzdeki Atatürk Stadyumunun yapımına başlanıldı.

Stadyumun futbol sahası, altı kulvarlı atletizm pisti ve kapalı tribün inşaatı 1950 yılı başlarında tamamlandı. İnşaatın ilk bölümü müteahhit Şerif Çapan, ikinci bölümü ise Emlak Bankası'nın sorumluluğu altında emanet usulüyle Ahmet Ürük tarafından gerçekleştirildi.

İlk karşılaşma, Şubat 1950'de hakem Hasan Kesimel yönetiminde Akınspor ile Acar İdmanyurdu arasında oynandı ve 2-1 Akınspor'un galibiyeti ile sonuçlandı. Stadyumun ilk golünü Akınsporlu Nurettin Sezgiç attı.

Bursa Atatürk Stadyumu ABD'den yayın yapan spor sitesi Bleacherreport.com sitesinin 18 Aralık 2014 tarihinde yayınladığı Dünyadaki en iyi 100 stadyum listesinde 86. sırada yer almıştır."

Bursaspor'un ilk şampiyonluk yaşadığı bu tarihi stadı yıktık ve Veledrom'daki sahaların ve atış poligonunun olduğu alana stat yapımına başlandı.

Sonrasında tam olarak bitirilmeden, çevre düzenlemesi dahi yapılmadan hizmete girmesine karşın aradan geçen yıllara karşın hala eksiklikleri giderilmemesi ise başka bir ilginç olaydı.

Böylesine anlamlı tarihi mekan müze olarak kalacak denilirken bir baktık ki bir anda tarihi anıt olan kapalı tribünü, sonrasında ise stadın tamamı yıkıldı. Yok edildi.

Bursaspor'un kuruluşundan bugüne gitmiş olduğum şampiyonluklar yaşadığım o unutulmaz mekan şimdi sadece belleklerimizde kaldı.

Anılar sürekli hafızalarda yaşar.

Böyle tarihi mekanları yok edenler ve kentin tarihine ihanet edenler hiçbir zaman iyi bir şekilde anılmaz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.